Баскілер еліне саяхат – әр тағамы тарихтан сыр шертетін нағыз одиссея. Мұнда дәстүр мен инновация жергілікті дәмдердің байлығымен және бірегей аспаздық техникалармен ұштасып жатады
Барлығы Бильбаодағы қажетті мекенжайдан «қабырғадағы кішкентай темір есікті» іздеуден басталды. Есіктің өзінде де, үстінде де ешқандай маңдайша жазуы жоқ, бірақ оң жақта қоңырау батырмасын байқадым. Батырманы басып, өзімді таныстырдым да, кімнен екенімді айттым. Есік ашылды. Ішінде жертөлеге қарай төмен түсетін, көмескі баспалдақ бар еді. Сәл қауіптенсем де, төмен түсіп, тағы бір есікке тап болдым. Сол есіктің ар жағында қызыл торлы дастархан жайылған үстелдері бар зал күтіп тұрды. Қабырғалары ескі плакаттармен, вымпелдермен және жас футболшылардың ескірген суреттерімен безендірілген. Сөрелерде шаң басқан күміс кубоктар тізіліп тұр. Бір бұрышта берет киген мұрынды кісілер жасыл бөтелкедегі шараптан ұрттап, әңгіме-дүкен құрып отыр.
Көп ұзамай маған қарай мұртты, алжапқыш таққан тағы бір кісі шықты.
«Атлетик Бильбао футбол командасының жастар құрамасының екінші дублі жанкүйерлерінің қоғамына қош келдіңіз, – деді ол, – кешкі ас жақында дайын болады, жайғаса беріңіз, мен сізге чаколи алып келейін».
Бір минуттан кейін алжапқышты кісі бөтелке, бір себет ақ нан және анчоус салынған тәрелкемен оралды. Бөтелкені ашып, ол шамамен жарты метр биіктіктен жіңішке ағынмен маған салқын, көпіршіген шарап, яғни уәде еткен чаколи құйып берді.

Мен чаколи ішіп, осы әлемдегі ең дәмді анчоустар жеп отырғанда, жертөле ер адамдарға тола бастады. Келгендердің ешқайсысы «Атлетиконың» жастар командасының жанкүйеріне ұқсамады. Шынын айтқанда, олардың «Атлетикоға» қандай қатысы болса, алматылық «Қайратқа» немесе керлингтен Болгария құрамасына да сондай-ақ қатысы бар сияқты көрінді.
Көп ұзамай дастарханға анчоустан бөлек, пияз қосылған қызанақ, вентреска (консервіленген балық), шикі жұмыртқаның сарысы қосылған түлкіжем саңырауқұлағы және, әрине, хамон да келді. Оған қоса, клярде қуырылған хек балығының иегі кокочас және баскілердің классикалық тіскебасары гильда да қойылды. Гильда – зәйтүн, маринадталған ащы бұрыш және міндетті түрде анчоус түйрелген шағын кәуапшалар.